۲۶ تیر ۱۳۸۵، ۱۶:۰۲

در پي تشديد تنش خاورميانه صورت گرفت؛ سقوط آزاد بورس‌هاي عربي

در پي تشديد تنش خاورميانه صورت گرفت؛ سقوط آزاد بورس‌هاي عربي

بورس‌هاي كشورهاي عربي خليج فارس تحت تاثير تشديد تنش در لبنان و فلسطين، روز گذشته با افت شديدي مواجه شدند.

به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر به نقل از گلف ديلي، تشديد وخامت اوضاع در فلسطين و لبنان و افزايش نگراني سرمايه‌گذاران موجب شد بازارهاي سهام كشورهاي عربي در روز آغازين هفته كاري خود با سقوط آزاد شاخص مواجه شوند.

شاخص بورس عربستان ديروز با 7.5 درصد كاهش مواجه شد و به كمتر از 11 هزار واحد سقوط كرد. شاخص بورس عربستان از آغاز سال 2006 تاكنون 34.3 درصد كاهش يافته است.

شاخص بورس كويت نيز با 3.3 درصد كاهش در سطح 9 هزار و 605 واحد بسته شد. بازار سهام دوبي نيز از بحران خاورميانه بي‌نصيب نماند و شاخص آن با 2.75 درصد كاهش به 417 واحد رسيد كه در حد پايين ترين سطح دو سال اخير است.

بازار سهام ابوظبي با يك درصد كاهش به 3 هزار و 500 واحد رسيد. بورس‌هاي قطر، عمان، و بحرين ديروز تعطيل بودند و توانستند به طور موقت از بحران پيش آمده در امان بمانند.

همچنين بنا بر گزارش ديگري، بحران بازار سرمايه كه از سال 2005 در بورس‌هاي كشورهاي عربي حاشيه خليج فارس آغاز شد، طي شش ماه نخست سال 2006 نيز ادامه يافت و تمامي بورس‌هاي عربي با زيان مواجه شدند.

به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر به نقل از كويت تايمز، در ماه ژوئن بورس‌هاي عربي شرايط متفاوتي را تجربه كردند و به جز بورس عربستان كه در اين ماه با رشد 17.4 درصدي شاخص روبرو شد، بقيه بورس‌ها دوران متزلزلي را طي كردند.

بر اساس اين گزارش، تمامي بورس‌هاي شوراي همكاري خليج فارس از آغاز سال 2006 تاكنون يعني در نيمه نخست 2006 با زيان مواجه بوده‌اند و از افزايش فشار سهامداران براي فروش سهام خود خبر مي‌دهند.

پس از تجربه چندين سال رونق فزاينده، بازارهاي بورس عربي از اواسط سال 2005 با افت شديد مواجه شدند اما انتظار مي‌رود سهامداراني كه هوشمندانه در ماه‌هاي افت بورس‌ اقدام به خريد سهام كردند، طي ماه‌هاي آينده اقدام به عرضه آنها كنند و اندكي موجبات رونق خريد و فروش سهام در بورس‌هاي عربي را فراهم نمايند.

با وجود تداوم ركود بورس‌هاي عربي، تعداد مبادلات سهام در بورس‌هاي عربي در ماه ژوئن گذشته به 16.8 ميليارد سهم رسيد. در بورس عربستان 8.6 ميليارد سهم مبادله شد كه نسبت به 6.7 ميليارد سهم ماه قبل از آن رشد قابل توجهي نشان مي‌داد.

در مقابل، بورس‌هاي امارات كماكان با افت شاخص مواجه هستند و تعداد سهام‌هاي مبادله شده در اين كشور در ماه ژوئن به 4.05 ميليارد سهم رسيد كه نسبت به 6.35 ميليارد سهم ماه پيش از آن كاهش شديدي نشان مي‌دهد.

به گفته كارشناسان اقتصادي در امارات، سقوط بازارهاي مالي دوبي و ابوظبي در اثر خروج سرمايه‌ها به سمت بازارهاي مالي عربستان، قطر، و كويت، بي‌اعتمادي سرمايه‌گذاران به بازارهاي مالي امارات، چشم‌انداز نامناسب مالي اين كشور، و رونق بازار سهام عربستان، از ديگر عوامل مهم سقوط بازارهاي مالي امارات به حساب مي آيند.

در كليه بورس‌هاي عربي، پس از چندين ماه كسادي بازار، در ماه ژوئن سهام 244 شركت با افزايش قيمت مواجه شد و در بورس عربستان از 81 شركت ثبت شده  فقط 4 سهام با افت مواجه شدند.

بازارهاى سهام در كشورهاي عربي حاشيه خليج فارس طي سال گذشته به دليل تزريق فزاينده نقدينگي به رشد حداكثر رسيد و قيمت سهام به طور قابل توجهى افزايش يافت اما از آن پس تاكنون بحران بي‌سابقه‌اي را پشت سر گذاشته است.

برخى كارشناسان دليل افزايش نقدينگى در بازارهاى منطقه در سال گذشته را بازگشت سرمايه‌هاى اعراب از آمريكا و غرب به دليل مواضع ضد اسلامى و ضد عربى غرب پس از حوادث 11 سپتامبر ارزيابى مى‌كنند.

براساس اين گزارش، بورس امارات در سال 2005 ميلادى با رشد 200 درصدى نسبت به سال قبل از آن مواجه شد و به فعال‌ترين بازار بورس منطقه خاورميانه تبديل شد.

در بورس عربستان نيز، پس از آنكه طي سه سال گذشته حدود 9 ميليون عربستاني، معادل نيمي از جمعيت اين كشور، در بورس اين كشور سرمايه‌گذاري كردند و جزو سهامداران آن شدند از اواسط سال 2005 با اشباع بازار، بورس عربستان دشوارترين بحران خود را طي كرد كه تاكنون نيز ادامه دارد.

دولت عربستان طي سال‌هاي اخير مردم را به سرمايه‌گذاري در بورس تشويق كرد و به آنها وعده داد كه با خريد سهام از رشد بالاي اقتصادي و درآمدهاي نفتي سهم بيشتري خواهند برد.

درآمدهاي صادرات نفت عربستان كه طي دو سال گذشته با بي‌سابقه‌ترين رشد از دهه 1970 تاكنون مواجه بوده است، انتظارات مردم اين كشور خصوصا سهامداران را شديدا افزايش داده است.

اما ثروتمندان و شاهزادگان سعودي كه سهامداران عمده محسوب مي‌شوند، بيشترين سهم را از افزايش درآمدهاي نفتي بردند و بر احساس نابرابري در توزيع درآمدهاي نفتي ميان مردم عادي اين كشور افزودند.

بنابراين، مردم عادي عربستان ديگر هيچ‌ ميلي به سرمايه‌گذاري در بازار سهام ندارند. در اين زمينه مديران بازار سهام عربستان به علت عدم نظارت بر مافياي بورس، مقصران كاهش شاخص اين كشور محسوب مي‌شوند.

دولت عربستان نيز علت نابساماني بورس اين كشور را بورس‌بازي سهامداران ثروتمند و مرفهي مي‌داند كه سال گذشته موجب بالا رفتن بي‌سابقه سطح شاخص‌هاي بورس شدند و سپس شاخص‌ها را شديدا كاهش دادند.

بورس‌هاي دوبي، كويت و ابوظبي نيز طي ماه‌هاي اخير با افت شاخص و كاهش ارزش بازار مواجه بوده‌اند. كارشناسان بازار سهام معتقدند كاهش سريع نقدينگي، اشباع بازارهاي مالي اين كشورها، و احساسات منفي نسبت به بازار موجب افت بورس‌هاي اين كشورها طي چند ماه اخير شده است.

کد خبر 354436

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha